Николай Милков: Има ескалация и натрупване на напрежение със Северна Македония

Според него има случаи, при които хора с българско самосъзнание са репресирани, викани в полиция или прокуратура, като се създава впечатление, че е по-добре да мълчат или да емигрират

Реклама

„Има ескалация и натрупване на напрежение със Северна Македония. През последните месеци сме свидетели на различни актове, които са враждебни и несъответстващи на разбирателството и договорната база“.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ служебният министър на външните работи Николай Милков.

„Надявам се да се вразумят от гледна точка на това, че трябва да мислят за европейската перспектива. Топката е в тяхното поле. Те нямат срок за изпълнение на „френското предложение“. Когато го изпълнят, тогава ще се отвори първият етап от преговорния процес“, уточни той.

„Ние сме готови да оказваме съдействие на хората с българско самосъзнание, когато подадат жалби и оплаквания до съдилищата в Северна Македония и европейските съдилища. Повечето от тях нямат финансова или друга възможност да го направят сами. Те трябва да бъдат окуражени и да чувстват подкрепа, защото в противен случай могат да бъдат смачкани“, каза още министърът.

Според него има случаи, при които хора с българско самосъзнание са репресирани, викани в полиция или прокуратура, като се създава впечатление, че е по-добре да мълчат или да емигрират.