Николина Ангелкова: Ще подкрепим сектора да подадем колективен иск както към "Томас Кук" – Великобритания, така и към дъщерните дружества в Германия

Загубите от фалита на "Томас Кук" за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят негативно, каза министърът

Реклама

"Загубите от фалита на "Томас Кук" за българските хотелиери са десетки милиони левове, които могат да се отразят негативно. Ще подкрепим сектора да подадем колективен иск както към "Томас Кук" – Великобритания, така и към дъщерните дружества в Германия", каза в предаването "Лице в лице" министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Тежка е ситуацията, но Министерството на туризма е на място, мобилни екипи обикалят всеки един хотел, където има настанени туристи на "Томас Кук", уточни министърът.

"Предложих да стартираме дебат по законодателна промяна да се въведе фонд, така че да се гарантират интересите на бизнеса при подобна ситуация. Те са сключвали индивидуални договори и са приели неблагоприятни условия да приемат плащания до 60 дни след изпращане на туристите и сега рискуват да не им бъдат изплатени тези пари, а са платили данъците си към бюджета", заяви Ангелкова.

"Томас Кук" води около 50 000 туристи през зимата, което в процентно отношение е под 10%, по-силен е по отношение на летния туризъм", поясни тя.

При хотелиерите ситуацията е спокойна, но има сериозно притеснение от тяхна страна, което е нормално, но искам да уверя всички, че българската държава, министерството, ние сме с тях, за нас е много важно да спасим летния туризъм”, допълни Ангелкова.