Нов сблъсък между отстранения и настоящия директор на „Ел Би Булгарикум“

Отстраненият директор на държавната млекопреработвателна фирма „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов поиска право на отговор на казаното в предаването „Лице в лице“ вчера от служебния министър на икономиката Никола Стоянов

Реклама

Отстраненият директор на държавната млекопреработвателна фирма „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов поиска право на отговор на казаното в предаването „Лице в лице“ вчера от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

Стоянов обяви, че през декември миналата година Маринов е сключил договор с новорегистрирана фирма посредник, която доставя мляко от Унгария. Освен това в договора е било предвидено авансово плащане.  Министърът обяви също, че има сигнали, че качеството на това мляко е лошо. Стоянов спомена и закупени нови автомобили и цистерни на завишени цени с решение още на първия Съвет на директорите, начело с Маринов, който поискал от него да спре проверката на ДКК по този казус.

„Всичко, което каза г-н Стоянов е откровена лъжа“, заяви днес отстраненият директор на „Ел Би Булгарикум“.

За договора за доставка на мляко от Унгария Маринов обясни, че когато е постъпил на работа в държавната компания тя е изкупувала млякото на цена около 1,55 лв., в която около 15-20 стотинки е за транспорт.

„Забележете, транспортът от Добрич до Видин е 4300 лв. Реших да оптимизирам разходите и потърсихме оферти от други фирми. Получихме по-ниски цени, като една от офертите беше от фирма, която внася мляко от Унгария. Тази фирма има само три доставки в „Ел Би Булгарикум“.

На въпроса откога съществува тази фирма той отговори, че не е знаел предварително и чак сега разбира, че е създадена малко преди той да встъпи в длъжност (1 декември 2022 г.). Стигнали са до фирмата чрез служители, които изпратили запитвания до различни компании. Качеството била проверено чрез лаборатория на държавната фирма.

„Аз отказах оферта на министъра, за която той ми сподели в една от срещите ни в министерството, че ще получа. Като се върнах в кабинета си, на имейла си действително имах оферта – от българска фирма, която внася мляко от Унгария“, обяви Маринов. Той уточни, че въпросната компания е внасяла мляко от същата ферма, от която тази, с която са сключили договора. Нейната оферта обаче не отговаряла на стандартите за качество на „Ел Би Булгарикум“ и цената била висока – между 1,32 и 1,52 лв. за литър.

Последни

Реклама