Парите от ЕС са обвързани с определени реформи, които трябва да бъдат осъществени

Според Илияна Цанова парите не са даденост и политиците трябва да постигнат съгласие за плана за развитие

Реклама

Европейските лидери се разбраха за разпределението на парите от Фонда за възстановяване на Евросъюза. България ще получи 29 милиарда евро. Какво означава това за българската икономика - разговор с Илияна Цанова, бивш вицепремиер, а сега заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, по-известен като Планът "Юнкер".

Това си е не само наш успех, но абсолютно на всяка една държава-членка на ЕС, която участваше в този процес, каза Илияна Цанова. 

"Изключително смело политическо решение за справяне с една безпрецедентна икономическа криза. В историята на ЕС за първи път виждаме Европейският съюз да набира дълг на капиталовите пазари от свое име, който да подпомогне държавите, които имат сериозни трудности да се справят с това предизвикателство, тъй като нямат никакъв бюджетен ресурс", коментира Цанова.

"29 млрд. евро - това не е сумата, която ще бъде отделена за нас от фонда за възстановяване, това е общият пакет, който включва средствата по кохезионните и структурни фондове за следващия 7-годишен период и парите за фонда за възстановяване", каза експертът. 

Разпределянето на парите за отделните държави не става с пазарене, а по определени формули, уточни Цанова. По думите й се взимат под внимание фактори като БВП, безработица, ефект на COVID-19 върху икономиката и други.

Според Илияна Цанова парите не са даденост и политиците трябва да постигнат съгласие за плана за развитие. Тя коментира, че парите от ЕС са обвързани с определени реформи, които трябва да бъдат осъществени.

Повече вижте във видеото!