Петър Колев: Ние искаме като българи да бъдем равноправни в собствената си държава и искаме това да бъде изпълнено със съдържание

Това заяви в предаването „Лице в лице“ председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония

Петър Колев: Ние искаме като българи да бъдем равноправни в собствената си държава и искаме това да бъде изпълнено със съдържание

Реклама

Ние искаме като българи да бъдем равноправни в собствената си държава и искаме това да бъде изпълнено със съдържание. Това заяви в предаването „Лице в лице“ Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония.

Той припомни, че декларация та от 99-та година между Костов и Георгиевски не е проработила.

"Нарушението на човешките права, дискриминацията като практики, са лоша практика за моята страна, не за България. Така че ние очакваме този проблем да го решим там.

Една от основните европейски ценности – равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната, за съжаление в Македония не важи и особено не важи за българите, които живеем в Македония", допълни Колев.

„Затова ние искаме тези въпроси да ги изчистим сега. За този процес на преговори на Македония да не трае 100 години. Ние не искаме във всеки един момент или на всеки един отворен нов въпрос по процеса на интеграция да получаваме ново вето дали ще бъде от България или от някоя друга държава-членка”, каза още полтикът.

Във връзка с евроинтеграцията на Северна Македония той заяви, че има две теории:

„Едната е - Дайте да пуснем Македония, без въобще да се занимаваме с проблема, втората казва – Първо да решим всички спорни въпроси. Аз съм привърженик, и партията, която ръководя, сме привърженици на втората теза, не защото трябва да се забави процесът на евроинтеграция на Македония, а защото ние искаме тя бързо да се интегрира“.