Петър Стоянов: Никога не съм поставял личните ми отношения с Иван Костов над интереса на България

С Иван Костов сме имали изключително ползотворна дейност по всички стратегически важни за държавата въпроси, отбеляза той

Реклама

Историята на едно куфарче, показано от Стив Ханке, възбуди спомени, спорове и намерения.

Междувременно прокуратурата заяви, че ще ревизира приватизацията у нас. Ще разпитва всичко наред, ще прегледа всичко и ако няма законодателна мощ, ще постигне поне морално възмездие.

След куфарчето дойдоха свидетелствата. Днес ще чуем едно от най-важните - това на президента Петър Стоянов.

"Веднъж проф. Ханке дойде наистина при мен и извади документи. От документите ставаше ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България. Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват от това, че нашите власти умишлено забавят тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казвал, че някой е искал рушвет, но ми казваше че действията на нашите хора е двусмислено", разясни той.

"Обадих се, разбира се, на Иван Костов. Бях леко раздразнен. Може би съм бил малко по-възбуден. Казах му: "Виж какво, оправяйте си хората, като дойде чужда инвестиция, вие трябва ги посрещате от входа, да ги кандърдисвате, да ги стимулирате, да ги окуражавате. Иван беше, разбира се, съгласен с това", допълни Стоянов.

"Във всичките тези години и аз, и Иван Костов сме имали ясното съзнание, че сме президент и премиер не за собствения си кеф, а че отговаряме за интересите на една държава, която беше в руини, когато аз станах президент и той стана премиер. В този смисъл ние сме имали изключително ползотворна дейност по всички стратегически важни за държавата въпроси. Тук не трябва да има никакво съмнение", коментира той.

"Критикувах Иван Костов не за да го съборя, а за да удължа мандата му... Никога не съм поставял мои интереси или личните ми отношения с Иван Костов над интереса на България", каза Петър Стоянов.

Вижте във видеото какво още каза той.