Петя Аврамова: По настояване на превозвачите въвеждаме поетапно тол системата

Начините за плащане на таксата за изминато разстояние за превозните средства над 3,5 т ще бъдат три – предплатена маршрутна карта, GPS тракери и чрез бордови устройства, разясни Аврамова

Реклама

„До 2019 г. всички, които сега се почувстваха засегнати, просто са карали извън закона без винетна такса". Това каза в предаването „Лице в лице“ регионалният министър Петя Аврамова във връзка с разразилото се недоволство през последните дни по отношение на винетките.

"Още през януари миналата година изпратихме писма до всички 265 общини. Само шест от тях изпратиха искания определени пътища от републиканската пътна мрежа да бъдат освободени от винетнта такса и издръжката им да бъде поета от съответната община", обясни Аврамова.

Тя допълни, че не всички искания са одобрени от АПИ, защото има законови изисквания за ненарушаване целостта на един път, когато свързва отделни населени места.

Едно от исканията е от кмета на Рила пътят от Рилския манастир до Кирилови поляни да стане общински, а процедурата е във финалната фаза. Столична община също е подала искане за освобождаването на някои пътни отсечки от винетна такса.