Правосъдният министър: Законът за закриване на специализираното правосъдие не противоречи на основния закон

Министър Надежда Йорданова в студиото на "Лице в лице"

Правосъдният министър: Законът за закриване на специализираното правосъдие не противоречи на основния закон

Реклама

Правосъдният министър Надежда Йорданова беше гост в предаването "Лице в лице".

„Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса за спецправосъдието, защото той наистина е много важен за конституционния ред в страната, за цялото общество, за правосъдието. Аз поддържам тезата, че законът за закриване на специализираното правосъдие не противоречи на основния закон. Разпоредбите са направени така, че да не противоречат на принципа на правовата държава, каквото е основното твърдение в искането на главния прокурор. Също така аз изпитвам удовлетворение от факта, че ще се сложи точка с решение на Конституционния съд на спекулациите дали това е конституционосъобразно или не, ще има една яснота, което е изключително важно за принципа на правовата държава“, заяви Йорданова.

На въпрос защо се бавят реформите в правосъдната система, Йорданова посочи като причини фактът, че коалицията е четиристранна и войната в Украйна. 

Не може да се осъществи превенция на домашното насилие, защото нямаме регистър на случаите на домашно насилие - нито на жертвите, нито на насилниците, коментира тя друга наболяла тема.

Целия разговор вижте във видеото.