Преизбирането на главен прокурор - за процедурата, очакванията, протестите и страховете

Бившият правосъден министър Зинаида Златанова и доц. Атанас Славов с коментар по темата

Реклама

Днес Висшият Съдебен Съвет прегласува избора на Иван Гешев за главен прокурор. В студиото на "Лице в лице" са бившият правосъден министър Зинаида Златанова и Атанас Славов, който е доктор по конституционно право. 

„Имаме редици нерешени въпроси – например за отговорността на главния прокурор, която ЕС постави нееднократно като нерешен. Президентът също така по никакъв начин не обсъди личните качества на Иван Гешев. Той говори институционално – по това каква е процедурата и до какво е довела тя”, отбеляза Златанова. Според нея трудното за Иван Гешев тепърва започва.

Конституцията предвижда президентът да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но той може да сезира и Конституционния съд, обясни и Атанас Славов – доктор по конституционно право.  

По думите му президентът има основание да иска това. „В рамките на един и същи конституционен текст са действали различни законови модели, някои от тях взаимно изключващи се. Според предишния законов модел, ако президентът върне процедурата, тя спира и започва отново. По сега действащия законов текст, ВСС има право да реши дали да продължи досегашната или да стартира нова процедура”, обясни Атанас Славов.

Вижте разговора във видеото.