Проф. Андрей Чорбанов: Вече имаме план за действие при следващи епидемии

Сега министърът няма да се налага да прави импровизации, коментира депутатът

Реклама

Когато Законът за здравето беше внесен на първо четене, имахме много възражения, защото имаше много конфликтни моменти, които позволяваха да има интерпретации на много състояния, коментира депутатът ИТН – проф. Андрей Чорбанов по повод приетите на второ четене промени. С тях се внася яснота относно края на извънредната епидемична обстановка.

Като пример за спорни моменти проф. Чорбанов посочи какви права ще има министърът, какви права ще имат шефовете на РЗИ и дали може да се залага задължителна ваксинация. По думите му е имало текст, че може министърът да направи ваксинационна кампания.

„Министърът няма право в извънредна обстановка да въвежда ограничение в достъпа до сгради с всякакъв тип документи, включително и сертификационни“, отбеляза депутатът от ИТН.

„Най-важно е, че предлагаме да се направи план за действие в такива обстановки по отношение на всички видове заболявания, много е важно да се знае, че законът не е за COVID“, уточни той.

По думите му в този план за действие ще бъдат оказани различни видове причинители на инфекциозни заболявания и как да се реагира на тях - с какви мерки и какви правомощия има министърът.