Проф. Антонов за новия коронавирус и вирусите на хепатита

Вирусите на хепатита са по-страшни от коронавируса

Реклама

Професор Красимир Антонов е в студиото на "Лице в лице", за да коментира развитието на другите вируси, докато светът трепери от COVID-19. 

Лицата, които са здравноосигурени, не виждам защо НЗОК да не поеме разходите им за тестове за коронавирус, отбеляза проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология в предаването „Лице в лице“. 

Вирусите на хепатите са по-страшни, категоричен беше той. „Счита се, че два милиарда и половина хора по света са се срещнали с вируса на хепатит Б и са се изчистили от него. Така, че за сравнение, коронавирусът е един малък изтърсак, но за съжаление с потенциал да се развие“, коментира той. 

Хепатит Б и С са социален бич и тихите убийци, отбеляза проф. Красимир Антонов. 

Над 95% са излекуваните пациенти, които са инфектирани с хепатит С, само тези, които имат много напреднала чернодробна болест, ефектът от терапията не е 100%, обясни още лекарят.   

Той обясни, че когато няма болка и кървене хората не ходят на лекар, за това да убедиш един човек да отиде да се изследва, е не лека задача. 

„Единствено може да го информираш, че ако използва венозни наркотици и има рисково поведение, дори да е било преди 1972 г., когато не се знаеше много за тази инфекция, по- добре е да се изследва“, каза проф. Красимир Антонов.

По думите му татуировките също имат отношение, проблемът не е в иглите, а в контейнерите, които остават със съответния оцветител, обясни той.

За хепатит Б ваксината е една от най-успешните, може да се прилага дори и на новородени. Тя е част от имунизационния календар и България е една от първите държави в света, които я въведоха и това е чест за нашата страна, посочи лекарят.

Според него обаче, когато човек стане на 20-25 години, този имунитет намалява и тогава отново има риск да се инфектира. Препоръката е да се направят изследвания, и ако няма антитела – да се ваксинира.

Хенатит Б е изключително заразен, предава се кръв и кръвни продукти, по полов път, както и по контактно – битов чрез слюнката, припомни лекарят. „За хепатит С също имаме кръвен път на заразяване, както и сексуален път за определена група хора, но няма контактно битово предаване“, каза още той.