Проф. Чорбанов: Някои от последните версии са, че част от новите мутации са в следствие на имунизацията

По думите му това се случва, защото е нямало време ваксините да минат през всички етапи

Реклама

"Нарушихме основно правило в имунологията, а именно да не се прави масова ваксинация по време на пандемия. Това никога не се е случвало досега". 

Това каза в предаването "Лице в лице" проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН и кандидат-депутат на партията "Има такъв народ".

Според него правило на всяка една ваксина е да защитава превантивно, т.е. една група хора се имунизира с нещо, то се появява в един момент и те са защитени. Когато обаче вирусът се движи между тях и един е болен, друг е само позитивен, трети не реагира и в този момент започнем масова ваксинация, предизвикаваме мутационен натиск върху вируса.

„Някои от последните версии са, че част от новите мутации са в следствие на имунизацията и затова доста хора се разболяват”, каза още имунологът.

По думите му това се случва, защото е нямало време ваксините да минат през всички етапи.

„Правителствата поеха невероятно голям риск, за да застанат пред своите избиратели и да кажат „Ние направихме всичко възможно!”, а дали е било правилно, това е съвсем друга тема”, добави той.