Проф. Даниел Вълчев: Необходимо е въпросът с хазарта в България да бъде поставен в публичния дебат

И да бъде решен по един много ясен начин, допълни той

Реклама

Следва разговор за активността на прокуратурата, арестите на знакови фигури и разместването на пластовете. Гост в студиото на "Лице в лице" е проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет в СУ.

Относно казусът със съдия Андон Миталов, той коментира: "САЩ, както и всяка една друга държава, сами преценяват дали да допуснат едно лице на своя територия. Вие може да имате валидната американска виза, да кацнете в Съединените щати и да не ви допуснат. Това е суверенна държава, тя не дължи обяснение на никого. Както и България не дължи обяснение на някого, който има виза, дали до го допуска или не."

"Една държава - суверенна като България, сама преценява кои да бъдат нейните съдии. Но да се говори за корупция в този случай от гледна точка на вътрешното право, поне на мен, не ми е известно да има каквото и да е основание."

По отношение на лотариите и хазарта, проф. Даниел Вълчев каза: "Така, както парламентът национализира лотариите, по същия начин трябва да има много ясна концепция какво правим с казината, бинго залите и т. н. Тук трябва да се избира между три варианта. От една страна е възможно България въобще да няма хазарт. Втората възможност е да бъдат одържавени всичките тези неща. Това е държавен монопол. И третата възможност е да постъпим като Съединените щати – да направим териториално ограничение на хазартната дейност."

"Необходимо е въпросът с хазарта в България да бъде поставен в публичния дебат и да бъде решен по един много ясен начин."

Вижте във видеото целия разговор с проф. Даниел Вълчев.