Проф. Николай Витанов: Епидемията при нас се разпространява на клъстери, а това може да бъде овладяно

България се намира във вторичния пик от първата вълна на COVID-19

Реклама

България се намира във вторичния пик от първата вълна на COVID-19. Това заяви в „Лице в лице“ проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб. Той поясни, че се очаква втора вълна през есента. 

„Минахме първия пик, който беше покрай Великден, след което мерките се спазваха, стигнахме до 10 случая. Мерките спряха да се спазват и ето ни във вторичния пик“, каза математикът и допълни, че работата му е да определя как се развива епидемията у нас. 

По думите му подобна е ситуацията в Сингапур, където при първични пик случаите са били около 70, а след отпускането на мерките са достигнали по 30 хил. заразени на ден. Той коментира, че броят на направените тестове оказва влияние върху крайния брой на заразените.

„Колкото повече се тества, толкова повече случаи ще се откриват, но пряка корелация няма заради метода на тестване. Епидемията при нас се разпространява на клъстери, а това може да бъде овладяно“, допълни той и уточни, че трябва да се внимава с чуждестранните туристи по морето. 

Проф. Витанов посочи, че за да се надяваме на положителен сценарий, мерките трябва да се спазват. Той коментира още, че при най-лошия вариант – у нас броят на заразените на ден може да достигне до 4000 хил.