Проф. Румяна Коларова и доц. Петър Чолаков за посланията, скандалите, прогнозите и изненадите на изборите

Отличаваше ли се някоя партия по време на предизборната кампания?

Проф. Румяна Коларова и доц. Петър Чолаков за посланията, скандалите, прогнозите и изненадите на изборите

Реклама

Дни остават до провеждането на изборите 2 в 1. Очакванията са за по-висока избирателна активност.

„По-високата активност е нещо положително. Възможността за нова сила в парламента се дължи в ерозията на доверието на втората сила. Това е очакван ефект от ситуацията, каквато е в момента“, коментира политологът проф. Румяна Коларова.

„Тази кампания не се отличава с нищо впечатляващо. Случващото се е нещо естествено. Ако трябва да оценим протеста и онази мобилизация, той беше разнороден. На протеста беше и „Възраждане“. Първа сила по едно време беше „Има такъв народ“. „Продължаваме промяната“ се появи на база на нещо, което беше противоречиво, защото от едната страна бяха БСП, Мая Манолова, „Възраждане“, а от другата – „Демократична България“ и „Има такъв народ“, открои тя.

„Различните агенции казват нещо различно. Разминавания има и по отношение на активността. Всичко е относително, казал е Айнщайн. Защо трябва да ходят хората да гласуват – аз си задавам този въпрос, при положение, че циркът е пълен. Оказа се, че един лидер, който щяха да го арестуват преди две години, рейтингът му е много „напращял“ – втори след този на държавния глава“, каза политологът доц. Петър Чолаков.

Според него е интересно към кого ще отидат колебаещите се гласове.

„Има потенциал за „сглобка“ между ГЕРБ и ДПС, при която не им достигат двама народни представители, за да имат мнозинство в 50-ото Народно събрание, ако гледаме днешните данни с цялата им условност. Едно експертно правителство – това виждам. Може би ще е с мандата на първата политическа сила“, каза още той.