Проф. Семов: Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията

Според него използването на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена потребност да се правим на нещо, което не сме

Проф. Семов: Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията

Реклама

“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не ми позволяват нито повече да търпим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За съжаление публичното говорене на политици и на журналисти е пълно с нелепи абсурдни примери за тежка неграмотност, граничещи с отказ от смисъла на словото”, каза в предаването “Лице в лице” конституционният съдия проф. Атанас Семов.  

“Да кажеш - стартират преговори, означава неразбиране на смисъла на думата. Може ли да стартира заседание, мандат, проверка? Всеки втори телевизионер го използва. Могат да стартират само спортистите, а има по-лесна за използване дума - започва”, добави Семов. 

Според него използването на такива ненужни чуждици съсипва езика.

“Естественият край на стартирането е финализирането. Всичко се финализира в нашите медии и в политическото говорене. Всеки втори инициира и таргетира, и непременно интервенира, а доставките задължително се диверсифицират, защото ако се разнообразяват няма да звучат достатъчно интернационално. Разходите задължително се оптимизират, кадрите се квалифицират, кандидат-министърът имал експертиза. Експертизата е анализ на специалист въз основа на проведено от него проучване. Не можеш да имаш експертизата, защото тя е документ, анализ”, добави Семов.

“Не изключвам всъщност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика за първите правила на обществото”, каза още той.

Според него използването на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена потребност да се правим на нещо, което не сме.