Проф. Владимир Чуков: Влизането на България в Шенген по въздух и море няма как да не е позитивно

„На този етап ние нямаме бежанци, но виждаме силното разтрисане на Европа, на ЕС. Двата конфликта – в Украйна и в Ивицата Газа, влияят по различен начин в двете части на континента“, каза проф. Чуков в "Лице в лице"

Проф. Владимир Чуков: Влизането на България в Шенген по въздух и море няма как да не е позитивно

Реклама

„На този етап ние нямаме бежанци, но виждаме силното разтрисане на Европа, на ЕС. Двата конфликта – в Украйна и в Ивицата Газа, влияят по различен начин в двете части на континента. И двата разяждат нашата тъкан“. Това коментира в „Лице в лице“ проф. Владимир Чуков.

„В момента събитията в Газа са такива, каквито видяхме в Европа около Брекзит – когато си отидоха англичаните. Тогава Австрия вдигна за нас „червения картон“. До тогава те нямаха никакви проблеми – виждате вътрешнополитическите преструктурирания. Около евроизборите съм убеден, че в Западна Европа ще има много повече представители на крайната десница и антимигрантските политики“, посочи още той.

„Въпреки че се опитват да ограничат конфликта само в Газа – той е в Ливан, в Сирия, в Ирак, в Иран. „Ислямска държава“ е като едно плашило – когато нещо стане и то не може да се обясни – ето ви „Ислямска държава“. Атентатът, който стана преди два дни, е най-кървавият в историята на ислямска република Иран. Най-вероятно това са вътрешни проблеми, за които е много лесно да бъдат хвърлени на организацията“, коментира проф. Чуков.

Той коментира и присъединяването ни към Шенген.

„Влизането на България в Шенген по въздух и море няма как да не е позитивно. Шенген е казус – вътрешнополитически и външнополитически. Първо ние трябва да направим преглед на тези 12 години – защо ни спираха. Ветеранът на нашето вето беше Марк Рюте. Той вероятно ще бъде следващият генерален секретар на НАТО. Този казус е сходен с Австрия“, посочи професорът.