Промяната Европа: Как се води битката с корупцията и със злоупотребата с еврофондовете?

Каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура в това усилие?

Реклама

Днес в предаването "Лице в лице" са финалните изборни дебати с кандидатите за евродепутати Александър Йорданов от ГЕРБ, Велизар Енчев от "БСП за България", Юлиан Ангелов от ВМРО и Радан Кънев от "Демократична България".

Как се води битката с корупцията и със злоупотребата с еврофондовете? Каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура в това усилие? Как България реагира на измамните схеми? Какъв ще бъде отзвукът на корупционния скандал в Австрия?

"Когато става дума за корупцията, неизбежно ще трябва да говорим и за правосъдната система, и за това как тя се справя с този проблем. Още при приемането на Конституцията през 1991 година, една група от 39 народни представители от Съюза на демократичните сили бяхме обявили гладна стачка, защото смятахме, че в Конституцията се залагат капани пред бъдещето на демокрацията в частта, отнасяща се за съдебната система. Смятахме, че ще дойде ден, в който ще има проблем с това какво представлява прокуратурата в България, какво представлява ефективната съдебна система. Когато настъпи това лошо време, няма да има кой да се противопостави ефективно", каза Александър Йорданов.

"Българското общество трябва да проумее, че след 10 години авторитарно управление на кабинета "Борисов", ние се сблъскваме с една корумпирана система, сблъскваме се с едно неработещо правосъдие. Трябва да сме благодарни на Европейската комисия, че в лицето на г-жа Вера Юрова, еврокомисаря по правосъдието, категорично не бе заявено - мониторингът върху правосъдната система няма да падне, тъй като правосъдната система е функция на изпълнителната власт", каза Велизар Енчев.

"Навсякъде, където има български политици или чиновници, които са злоупотребили, трябва да понесат своята отговорност. Надявам се, че българските партии ще се очистят от хора, които злоупотребяват с властта. В БСП отново са хора, които са дошли, за да завоюват съответните позиции, да спечелят изборите и да правят същото, както и преди", каза Юлиан Ангелов.

"Корупцията е тежката реалност, в която живеем. Корупцията е причината България да не може да поеме на максимална европейска скорост. Корупцията е причината да ни плашат с Европа на две скорости корумпираните управляващи в България, защото те, за разлика от българския народ, не могат да превключат на по-висока европейска скорост", каза Радан Кънев.

Последни

Реклама