Радан Кънев: Почти два пъти по-добре сме представени на глава от населението в ЕП

По думите му България е единствената или една от малкото държави в ЕС, в която постът външен министър и министър по европейските въпроси се съвместяват

Радан Кънев: Почти два пъти по-добре сме представени на глава от населението в ЕП

Реклама

„Комплексарска позиция. Това не е толкова важно“ - така евродепутатът Радан Кънев от ДБ определи ултиматума на Бойко Борисов, че ако ГЕРБ не получи поста външен министър, отиваме на предсрочни парламентарни избори.

„Това би било голяма трагедия, сблъсък, който няма пряко отражение върху бъдещето на българските граждани, икономика и национална сигурност да бъде повод една безкрайно трудна управленска конфигурация да не издържи“, допълни Кънев.

По думите му България е единствената или една от малкото държави в ЕС, в която постът външен министър и министър по европейските въпроси се съвместяват. 

„Всички големи, активни и влиятелни в Европа държави имат министър на европейските въпроси, който е доста по-важен, защото външният министър контролира дипломатическите контакти на една страна, а европейският министър отговаря за законодателство, което веднъж прието, засяга всеки гражданин. Европейската политика не е представителство, не е да ходим да си говорим, а взимане на решения, които се отразяват изключително силно върху нашето ежедневие“, каза евродепутатът.

„В българската политика европейското членство се изговаря така: получаваме едни пари и едни закони, които едва ли не за съжаление трябва да спазваме, освен това получаваме и лупане по рамото, което е страшна гордост. Всъщност ЕС е място, където отиваш и се сбиваш за интереса си, ти си там сред равни. България е по-представена от Германия и това не е случайно. Германия с 80 млн. души има 96 депутати, а България с 6 млн. души – 17 депутата. Почти два пъти по-добре сме представени на глава от населението в ЕП“, допълни Радан Кънев.