Радан Кънев: Зелената сделка е състезание за пари

Колко приемлив е подходът, в името на консенсуса да бъде отложено с няколко месеца влизането на България в чакалнята за еврозоната?

Реклама

„Това е несериозно политическо поведение“, коментира евродепутатът Радан Кънев в предаването „Лице в лице“ по повод на новината, че ще започнем преговори за влизане в „чакалнята“ за еврото през юли, а не през април.

Българското правителство е дало лош сигнал с това изчакване, смята Кънев, който посочи като доказателството за своето твърдение за несериозността на управляващите фактът, че сме научили новината от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Въпросът е много важен и трябва да се обсъжда. Ние сме длъжни да приемем еврото. Това е част от нашия договор с Европейския съюз“, каза Кънев.

„Моментът, в който ние сме готови е едната тема, а моментът, в който ние имаме желание да побързаме, да влезем, да се интегрираме е друга тема. Тези теми трябва да бъдат обсъждани сериозно без излишни емоции“, заяви евродепутатът, според когото ние от години сме вече в този процес, но не чуваме нищо от правителството.

Кънев е категоричен, че ползите от приемането на еврото в нашата страна ще са много големи като падането на лихвените нива и отпадането на валутния риск, който е много важен за инвеститорите, особено тези в сферата на търговията.