Ралица Негенцова: Системно се нарушава Европейската директива за презумпцията за невиновност

Практика стана на прокуратурата да отъждествява адвоката с неговия подзащитен, коментира Негенцова

Реклама

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет и Людмил Рангелов, зам.-председател. Днес Висшият адвокатски съвет излезе с една позиция, в която изразяват тревога от начина "по който прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на заподозрените и обвиняемите и изключват справедлив съдебен процес".

"Притеснението на Висшия адвокатски съвет е, че правата на гражданите се злепоставят. На първо място говорим за адвокатите, които са задържани, практика стана на прокуратурата да отъждествява адвоката с неговия подзащитен. И тогава се губи процесуалното качество, което има адвокатът. На второ място - начинът, по който се извършват процесуалните следствени действия - претърсване, изземване, се цели по-скоро публичният ефект и да се злепоставят интересите на дадено лице, то да бъде вменена вината в него. Отново презумпцията за невиновност е накърнена", коментира Ралица Негенцова. Тя даде пример с тези процесуални действия, извършени вчера в сградата на президентската институция.

Негенцова посочи още: "От друга гледна точка разпространяването на събрани от прокуратурата доказателства, които не е ясно по какъв начин са събрани, но вътре се злепоставят определени лица, че са извършили дадено престъпление. Като това става с разрешение на наблюдаващия прокурор. Изключително притеснение има за Висшия адвокатски съвет, че системно се нарушава Директива 343/2016 на Европейския парламент и Съвета, в която се говори за презумпцията за невиновност."