Рамадан Аталай: Не трябваше да се спират доставките на газ от Русия

Депутатът от ДПС с опасения, че може да имаме недостиг на газ на прага на зимата

Реклама

"Не трябваше да се спират доставките на газ от Русия. България не е била никога в това положение - да липсват 2 милиарда и 100 милиона куб. м. газ на прага на зимата." Това коментира Рамадан Аталай от ДПС.

„Булгаргаз трябва да има 2 милиарда и 100 милиона, но днес се казва - има договор само за 1 милиард, който е сключен с Азербайджан. Ако 1 милиард дойде и тия 200 милиона, които са тук, като ги сложим - на нас не ни достигат 2 милиарда и 100 милиона преди зимния сезон. На заседанието директно изявлението на директора на „Булгаргаз“ бе, че имат за юли месец и след това няма танкери, няма газ, тоест няма подписан договор, няма подписани договори за количества“, обясни Аталай.

Той добави, че Германия, Италия, Франция и още държави все още получават руски газ така, както и ние получаваме руски газ само че през Гърция.

“През последните години България през цялото време се стремеше да станем газов хъб, идваха от Европа изследователи, всички тръби ще минават през България, ще искаме газ към Украйна, ще пращаме газ към Европа и днес изведнъж се оказва, че Гърция е газовият хъб и ние получаваме през Гърция и през Турция газ. Онзи газа, който ние сме договорили. Да, не получаваме руски газ, а през Гърция получаваме руският газ“, обясни той.