Ревизия на прехода и приватизацията

Румен Христов и Андрей Райчев за фактите, митовете и очакванията

Реклама

Две теми хвърлят дебели сенки в публичното пространство. Едната е заявената от прокуратурата ревизия на приватизацията, а втората - подхранените страхове от смяната на левовете с евро. Едната стряска съня на политиците на прехода, а другата – на жертвите на прехода.

Гости в студиото на "Лице в лице" са политикът Румен Христов, който през годините е бил административен секретар на президента Петър Стоянов и министър в две служебни правителства – на Софиянски и на Ренета Инджова, и Андрей Райчев, анализатор и следовател на последните 30 години.

Българинът никога няма да се съгласи, че преходът е справедлив. Всеки който му помогне в това чувство или да ревизира нещо, ще бъде аплодиран. Така социологът Андрей Райчев коментира идеята на прокуратурата да се възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес.

СДС се е извинявал няколко пъти за допуснатите грешки по време на приватизацията. Това беше необратим процес, той обуславяше смяната на една централна планова икономика с пазарна икономика, която беше основното изискване на ЕС за членство, припомни председателят на СДС - Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото.