Росен Карадимов за Българската банка за развитие и бизнеса

По думи на Карадимов при 60 млн. бюджет вече са усвоени 29 млн., а Планът дори все още не е влязъл в ключовата си фаза, когато милиарди левове могат да бъдат усвоени с помощта на банката

Росен Карадимов за Българската банка за развитие и бизнеса

Реклама

Когато в един Констативен съвет в Надзорния съвет на банка участват петте национално представени работодателски организации, двата национални синдиката и Сдружението на общините, това не е притурка. Това съобщи Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) в предаването "Лице в лице". 

Ключовата финансова програма за кредитиране на малък и среден бизнес е изработена именно с този съвет. Програмата за финансиране на ББР може да финансира и до 100% от проектите на малък и среден бизнес и след като бизнесите спечелят проектите и парите им бъдат възстановени по Плана за възстановяване и устойчивост, малките и средни предприятия могат да ги върнат на банката.

По думи на Карадимов при 60 млн. бюджет вече са усвоени 29 млн., а Планът дори все още не е влязъл в ключовата си фаза, когато милиарди левове могат да бъдат усвоени с помощта на банката, защото при едни такива условия предприятията, които нямат парите предварително могат да стартират на равни начала с тези, които ги имат.

ББР работи с общините по проектите за саниране на сградите, както и интересен проект като санирането на храмове като „Гигинския манастир“.

Върна ли Държавната консолидационна компания (ДКК) парите на ББР за нереализирания правителствен комплекс?

По думи на Карадимов, кредитът все още е в процес на погасяване, но има тенденция до няколко месеца да бъде изцяло изплатен.