Росен Желязков: Когато има провокация, има автори, сценаристи и участници

Или президентът оглавява политически проект, в който участва Христо Иванов, или Христо Иванов е човекът, който иска да включи президента в своя политически проект, коментира транспортният министър

Реклама

НСО е поискало да бъдат блокирани всички подстъпи към парк "Росенец". Президентът Радев поиска оставката на шефа на Спецслужбата и той я подаде. В студиото е министърът на транспорта Росен Желязков с повече подробности около този скандал. 

Вчера НСО е поискало да има зона от акваторията около "Росенец" в която "се забранява корабоплаването". "Това води до издаването на т. нар. "навим" - това е навигационно известие за мореплавателите", каза Желязков. Не са били ясни мотивите и причините за това искане, поясни той. "Ясно е, че зад това прозира желанието да се нагнети напрежение, а то се нагнети", изрази мнение той, а по думите му днес на пресконференцията премиерът е обяснил много ясно "какво стои зад този сценарий". Той подчерта, че след това искането е било оттеглено. "Няма такова искане и няма такава зона. Това беше с ясното съзнание, че ще подразни, ще провокира, ще стимулира, ще създаде усещането, че държавата седи зад желанието на всяка цена нещо да се охранява. (...) Винаги в една такава ситуация, в която има провокация, има една част от хората, които са автори, втори, които са сценаристи и трети, които са просто участници", коментира транспортният министър.

На въпрос чий е сценарият, Росен Желязков отговори като припомни протестите от 2013 г. „ДАНС with me“. „Утре ще има “Мореплавай с мен - това е може би протест, може би е провокация, общото между двете са може би първите две букви ПР“, коментира Желязков.

"Вчера президентът се опита да обедини тази маса от разнородни политически платформи, като лидер. От друга страна днес интересното, което на мен ми направи впечатление, е че след поста на Христо Иванов, че НСО дължи обяснение по случая за това искане за рестрикция и след това президентът поиска оставката на ген. Станчев. Или президентът оглавява политически проект, в който участва Христо Иванов, или Христо Иванов е човекът, който иска да включи президента в своя политически проект. Нямам представа, но така изглежда", каза още Желязков. 

Транспортният министър припомни подкрепата от Манфред Вьорнер от ЕНП към кабинета на Борисов. "Това е същественото. От тук нататък дали някой харесва някого, това не е въпрос на политика. И ние много принизяваме на битово ниво взаимоотношенията - понеже някой не харесва друг, затова е готов да изгорим всичко", каза още той.