Румен Овчаров: Раздаването на компенсации на калпак на всички, които поискат, не е управление на кризата

„Основни сектори от индустрията и икономиката се справят с кризата – конкурират се на пазари извън страната, където цените на ток и газ са още по-високи“, посочи Овчаров

Румен Овчаров: Раздаването на компенсации на калпак на всички, които поискат, не е управление на кризата

Реклама

Аз не виждам да се управлява кризата – раздаването на компенсации на калпак на всички, които поискат, не е управление на кризата; въвеждането на мораториум не е управление на кризата. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„В държавата има ресурс, но държавата не си прави труда да каже кой наистина има нужда от този ресурс“, отбеляза той като посочи, че „Козлодуй“, ТЕЦ-2, НЕК и БЕХ са на печалба, но едва на шестия месец управляващите са се сетили за потребителите на природен газ, които се нуждаят от подпомагане.

Бившият министър изнесе и данни, според които индустрията расте с над 13%, търговията – с над 23%, а износът вече е над нива от преди пандемията. „Основни сектори от индустрията и икономиката се справят с кризата – конкурират се на пазари извън страната, където цените на ток и газ са още по-високи“, посочи Овчаров и призова тези фирми да не бъдат подпомагани за сметка на тези, които са наистина затруднени.

По същия начин той се обяви и за промени в третирането на битовите потребители, като даде пример с Турция, където вдигането на цените на тока ще е диференцирано според консумацията.

Овчаров отбеляза, че няма обективна причина да очакваме скорошно падане на газовите цени, но според него по линия на азерския газ можем да очакваме развитие едва след професионален анализ на ситуацията и договора с бившата съветска република. Бившият министър отбеляза, че не вижда достатъчно професионализъм у новите управляващи в енергетиката.