Румен Овчаров: Вятърни централи в Черно море ще създадат проблеми

По думите му откакто се говори за възобновяема енергия у нас, никой не е направил поучвания изобщо за ресурсите ни

Румен Овчаров: Вятърни централи в Черно море ще създадат проблеми

Реклама

"Вятърни централи в Черно море ще създадат проблеми. Никой не си прави труда да види имаме ли нужда от тях, какъв е ресурса ни, колко ще произвеждат, колко вятър изобщо духа там. Няма такива изследвания", каза в предаването "Лице в лице" бившият енергиен министър Румен Овчаров.

По думите му откакто се говори за възобновяема енергия у нас, никой не е направил поучвания изобщо за ресурсите ни.

Думите му идват няколко дни след като депутатите приеха закон за изграждането на електрически перки вътре в морските пространства. Вносителят на проекта Делян Добрев каза, че ще има определени правила за далечината в морето, на която ще са разположени тези перки и те няма да се виждат от плажа.

Относно договора с "Боташ", Овчаров обяви, че той е вреден за България. "Единственото позитивно е че получаваме достъп до турските терминали за втечнен газ, въпросът е на каква цена. До момента нищо не сме внесли по тази линия, но продължаваме да плащаме такси по 900 000 лева на ден от началото на тази година. До края на миналата година плащахме по 300 000 лева. Договорът е безсмислен за нас, но не можем да го прекратим, защото трябва да си платим таксите до края на договора", коментира той.