Руслан Стефанов: Българската икономика работи и се събират достатъчно приходи

„И Румъния ще има „перки“ в морето. След 10 години ще се питаме защо са по-богати“, коментира икономистът

Руслан Стефанов: Българската икономика работи и се събират достатъчно приходи

Реклама

„Хубавото е, че имаме прозрачност. Всеки може да провери касовото състояние на бюджета и фискалния резерв“, каза в „Лице в лице“ Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

„Фискалният резерв е в един хубав файл на Excel. Всички правителства правят лоши практики, когато си тръгват от власт или идва краят на годината – правят едни огромни харчове. Направено е това, което се прави от 20 години – разходи като за последно, така че да се захранят определени политически интереси, но не се застрашава финансовата стабилност“, подчерта той.

„Българската икономика работи и се събират достатъчно приходи. По три пъти на година цели смени с митничари събирахме и ги хващаха с хиляди евра в кеш без да има съдебни последствия. Оттам идват проблемите със събираемостта. Проблемът не е със смяната на ръководството на митниците. Проблемът е когато надолу няма ясен сигнал. Каналите се прехвърлят от правителство на правителство. Търси се начин не как да се затворят, а как да се овладеят“, допълни Стефанов.

„Има ясни решения, които са се случвали през годините. Преди 2011 година спазвахме приличие. Тогава можеше да ни накажат и имаше фокус върху корупцията в България. Митниците и НАП технически станаха грамотни, но при мрежи като на Нотариуса, Еврото, шефката на митниците в момента – трябва да е ясно, че водят до уволнения и наказание“, обясни икономистът.