Ще бъдат ли преизчислени пенсиите?

Гост в студиото е Ваня Григорова

Реклама

Въпреки че бюджетната комисия излезе с решение, от него не стана съвсем ясно какво точно се случва отсега нататък. Ако предвиденото преизчисляване на пенсиите се отложи за декември, има опасност то изобщо да не се случи. По същото време се очаква да бъде обсъждан и бюджетът за 2022 г., а това може да промени всичко прието до момента.

Така коментира ситуацията с актуализацията на държавния бюджет съветникът на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"Преминаването на добавките от 50 лв. показа, че депутатите отказват да признаят приноса на възрастните граждани към страната. Те са като подарък на сватба. След няколко месеца може да бъдат отнети", каза още Григорова.

От синдикалната организация настояват да се премине към преизчисляване на пенсиите, което е трябвало да се направи още преди години.

По повод увеличаването на пратите за втората година от майчинството Ваня Григорова заяви, че това е трябвало да се случи още преди много време.

"Както при последното увеличение, така и сега то, се направи с абсолютна сума, а не като отношение към минималната заплата. Втората година майчинство е само за тези, които имат достатъчно осигурителен стаж и са работили във времето, когато са излезли в майчинство. Притеснението ми е, че това увеличение ще важи до края на годината и по подобие на добавките за пенсиите, догодина може да нямаме пари да го плащаме или това да се използва за оправдание", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото.