Социологът Първан Симеонов с равносметка след 2 години COVID-19

"Нито сме защитени от вируса, нито сме свободни"

Социологът Първан Симеонов с равносметка след 2 години COVID-19

Реклама

Опасявам се, че 2 г. след началото на COVID-19, нашите западни общества нямат нито сигурност срещу вируса, нито същата свобода. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ социологът Първан Симеонов, който участва в мащабен научен проект за бъдещето на либерлно-демократичните конституционни модели в сянката на пандемията.

„След въвеждането на зеления сертификат, отново повече от 45% от българите казват „Не съм се ваксинирал и няма да се ваксинирам“. Това вече е резистентност, съпротива, партия, роя, барикада между тези хора и останалите, които имаме някакво отношение към ваксините. Ние нещо бъркаме в комуникацията с тези хора и моята хипотеза е че бъркаме по добрия стар път на добрите намерения“, посочи той.

Симеонов пoсочи, че се прекалява с информацията за коронавируса, идваща от експерти, като голям процент от нея са само догатки, които не винаги се оправдават: „Ако бяхме ние – социолозите, щяха да ни скъсат от бъзик. Само че тези хора не ги скъсват от бъзик, те са взели властта. Властта трябва да е на политиците, а не на експертите – експертите няма пред кого да се очтитат, не се избират на избори, не носят политическа отговорност“.

По думите му и „другите гледни точки“ са били забранени, при положение, че има нюанси междуу „лудите антиваксърски гледни точки“ и „онзи култ, който казва „Вярвам в науката!“ – все едно науката е някаква религия и в нея се вярва“. „Аз, например, смятам, че COVID-19 е тук, за да поостане и ние, вместо наивно да смятаме, че някой ще ни затвори и ще се изличи, трябва мъдро да живеем редом с този вирус“, отбеляза Първан Симеонов.

Според него част от проблема е и в здравната система: „В България на моменти има болничен бизнес вместо здравна система, сега казват да се затворим всички, за да им е по-лесно“.

Той призова в обществения дебат да се запазят аргументите на санитарните власти, но да се чуят и гледищата на хората, които разсъждават в правните, обществените и философските аспекти на ситуацията.

„Интелигенцията в България се изказва презрително и язвително за своя народ, назидава го и ето го резултатът – има барикада“, посочи Симеонов.

Последни

Реклама