Стефан Солаков: Погледът на Турция е съсредоточен върху Сирия, защото земята там е напоена както с кръв, така и с нефт

Журналистът обясни, че Русия и Турция са се разбрали да поделят Сирия, но сега споразумението е пропаднало и всяка страна гледа да вземе предимство

Реклама

От вчера Турция нападна Европа. Границите на Стария континент са под заплаха, но не с конвенционално, а с политическо оръжие, каквото са мигрантите. Това заяви журналистът Стефан Солаков.

За „Лице в лице“ той подчерта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е голям политически артист, но в момента фактите го притискат, тъй като войната в Сирия е охарчила Анкара. 

Освен това смята, че всекидневното инкасиране на жертви в турската армия принуждава държавния глава да влезе в редовната му роля и да заплаши Европа.

По думите на Солаков турските анализатори смятат, че страната им има общо бъдеще с Русия и една малка инфекция няма да вкара двете държави в остър конфликт.

Именно затова журналистът е на мнение, че цялото внимание се насочва към Европа, която ще трябва да поеме цялата тежест докато Русия мълчи.

Според него погледът на Турция е съсредоточен върху Сирия, защото земята там е напоена както с кръв, така и с нефт. Солаков коментира, че това е част от планът на Ердоган Турция да се бори за старите колонии на Османската империя.

„За съжаление Европа гледа на това с учудваща пасивност, тъй като ще се наложи да плащаме отново за мигрантите“, подчерта той.