Теменужка Петкова: Механизмът, по който се получава студеният резерв, е изцяло прозрачен и публичен

Тук категорично не може да се търси никаква зависимост с никого, допълни енергийният министър

Реклама

Днес премиерът Бойко Борисов разпореди да не се продължи договорът за студен резерв на ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди това решението беше взето от Коалиционния съвет на управляващите партии. Ангажиментът бе поверен на енергийния министър Теменужка Петкова.

"Механизмът, по който се получава студеният резерв, е изцяло прозрачен и публичен. Тук категорично не може да се търси никаква зависимост с никого, защото, ако вървим в тази посока, ще трябва да се върнем много назад във времето и да стигнем и до приватизационния договор на ТЕЦ "Варна", в който оттогава държавата е поела ангажимент три блока от ТЕЦ "Варна" да бъдат задължително за студен резерв", каза Теменужка Петкова.

"От политическа гледна точка не е правилно да се върви в тази посока и да се вменяват някакви зависимости. Такива няма и не може да има. Законът го гарантира това", категорична е тя.

"По отношение на днешното разпореждане на премиера, по този начин ще се разсеят всякакви съмнения в този преходен период, в който ние очакваме да получим механизма за капацитет и не е целесъобразно да се провеждат търгове", обясни енергийният министър.

Вижте във видеото какво каза Теменужка Петкова и за големите енергийни проекти.