Теменужка Петрова: Политиката на правителството е насочена към диверсифициране на източниците на природен газ

Очакванията, ползите и рисковете от енергийните проекти и енергийната независимост

Реклама

Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на „Лице в лице”.

На 31 декември 2019 г. изтича договорът за транзит на газ между Украйна и Русия, а в момента се водят преговори с посредничеството на ЕС за постигането на нова договореност, която да е в интерес на всички, каза министър Петкова.

Тя отбеляза, че газохранилището в Чирен е пълно и са направени проверки на всички предприятия, които работят с природен газ и всички те са запасени според законовите  изискванията за енергийния резерв с гориво за 45 дни.

В края на миналата година ние актуализирахме нашата енергийна стратегия и включихме разширение на газопреносната мрежа  от турската граница до Сърбия и вече се работи по него.

Въведение са в експлоатация първите 11 километра от него до компресорна станция „Странджа” и ако се наложи може да потече газ и оттам.

Работи се вече активно и по газовия конектор с Гърция, археологическите проучвания са приключили и е започнало реалното строителство, каза министърът на енергетиката.

Последни

Реклама