Теодосий Теодосиев: Толкова големи метеорити рядко падат на Земята

По думите му преди повече от 100 години при Подкаменна Тунгускабеше паднало подобно тяло, но с много по-големи катастрофални последици

Реклама

„Всяка задача във физиката може да има няколко възможно отговора, докато не бъде намерено нещо на земята. Най-лесно се намират такива неща в пустинята и по полюсите. При нас е трудно, защото е пресечена местност“, каза физикът и преподават Теодосий Теодосиев в предаването „Лице в лице“.

По думите му преди повече от 100 години при Подкаменна Тунгускабеше паднало подобно тяло, но с много по-големи катастрофални последици. Те били като сред ядрен взрив. Имало много спекулации за извънземни. Според него имало и по-просто обяснение и това е, че било леден метеор.

„Това тяло може да бъде не само от космически произход. Може да бъде и заблудена ракета“, посочи той.

По думите му преди години, по време на военната му служба, за малко са щели да убият Тодор Живков. „Винаги има изтървани или не попаднали в целта ракети, не бива да се учудваме“, подчерта Теодосий Теодосиев.

„Следи могат да се намерят, само ако е метеор с каменно или желязно ядро. Но и това не е лесно. Ако е някой голям метеорит, при падането му се чува гръм и има светлина и има желязно или каменно ядро може да бъде намерено нещо. Ако е водно ядро – от лед, абсолютно нищо няма да се намери“, заяви Теодосиев.

„Толкова големи метеорити рядко падат на Земята“, подчерта физикът.

Последни

Реклама