Тодор Тагарев за военната помощ за Украйна: Към нашите самолети няма интерес вече

"Ние предоставяме боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние", каза министърът на отбраната

Реклама

„Ние вече даваме муниции. Даваме и след решението на Народното събрание от 9 декември и Министерския съвет предостави един транш. Сега предоставяме втори транш. Ние предоставяме боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„След като тези искания се предоставят от президента, те са високи и важни приоритети. Ще ги разгледаме внимателно, ще преценим нашите възможности и действайки в съответния със закона, ще вземем решения, ако имаме възможност да посрещнем тези искания“, добави министърът на отбраната.

„Предоставяме боеприпаси над изискваните по нормативи за военно време и оставяме боеприпаси, които ще ни позволят да водим нормална учебна бойна подготовка“, посочи Тагарев.

По-рано ЕК приветства политическото споразумение, постигнато между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно Регламента за подкрепа на производството на боеприпаси с бюджет от 500 милиона евро.

„Наши предприятия ще могат да произвеждат боеприпаси по стандартите на НАТО. Затова е важно да влезем в тази инициатива, защото ни дава възможности за инвестиции в отбранителната ни индустрия. Парите са от фонд на ЕС“, допълни той и уточни, че България е един най-големите производители на боеприпаси в Европа.