Томислав Дончев: Мисля, че действията на прокуратурата са в правилната посока

Какви са най-големите проблеми за България по "Зелената сделка" на Европа?

Реклама

"Зелената сделка" броди из Европа, а "това е голям проблем за България", каза премиерът Бойко Борисов. Каква е цената, която трябва да плати и има ли цена здравето на хората? Гост в студиото е вицепремиерът Томислав Дончев.

"Повечето експерти, които познават в детайли изборния процес, смятат че рисковете и недостатъците на машинното гласуване са повече от предимствата. Като изтъкват като основен аргумент фактът, че в Европа то почти не съществува. Но обществените очаквания очевидно са в тая посока, мисля, че има и относителен консенсус на политическите партии, в този случай трябва да се съобразим с обществените очаквания" това каза Томислав Дончев по темата за изцяло машинното гласуване.

"Най-големите проблеми за България по "Зелената сделка" в Европа са натискът по отношение на енергетиката и мощностите, които генерират емисии. Под риск са над 4 GW мощности. Това са въглищните централи."

"Така трябва да направим "зелената сделка", която цели Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент, че да не останем "зелени" и бедни". Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Лице в лице“. 

"Тази сделка е период на трансформации и на нас може би ще са ни нужни 10 години. Не пише никъде кога трябва да се затварят мощности - тук натискът ще дойде под формата на цените на емисиите, до кога това ще е ефективно от стопанска гледна точка, имаме въглища за десетилетия напред. Да си признаем, че това производства замърсява околната среда, но то е от 40 до 60% от производството ни, зимно време е 60% от цялото ни производство“, коментира още Дончев.

Вижте целия разговор във видеото.