Томислав Дончев: Не съм забелязал анти-руски настроения в кабинета

Според вицепремиера фалшивите новини и опитите за дезинформация в интернет са 30-40% от новинарския поток

Реклама

Гост в "Лице в Лице" е вицепремиерът Томислав Дончев. Темите, които коментира той са шпионският скандал с част от ръководството на Движение "Русофили", възможен ли е политически преврат, изборите за местна власт и пътят на България към Шенген.

По темата за задържаните по обвинения в шпионаж лица Томислав Дончев призова политиците да са по-обрани в коментарите си за скандала. "Такива неща се случват по света и не би следвало при малко повече разум и мъдрост и от двете страни да имат дългосрочен лош ефект върху отношенията. Бих призовал да оставим службите да си свършат работата спокойно."

За предстоящите местни избори: "Една кална и мръсна кампания може да уязви, но никога не може да накара хората да гласуват и да подкрепят този, който каля. Наблюдавам, че през последните години се прави един доста по-сложен политически сценарий. Острието на атаката не е основният претендент. Пуска се един отстрани, който се занимава с мръсната работа, а другият може да остане по-мил и усмихнат", коментира Томислав Дончев.

На въпрос има ли промяна в позицията на българското правителство по темата "Шенген", Дончев заяви, че няма. Той допълни, че имаме право да сме емоционални по темата. "От една страна, поради политическата обстановка в Холандия, България не може да бъде приета в Шенген. Там има партии, за които основна цел е България и Румъния да не бъдат приети. В същото време ние имаме една от основните отговорности за спирането на мигрантския поток към Европа. Според оценката на всички европейски институции се справяме чудесно с тази задача", обясни Томислав Дончев.

Вижте целия разговор във видеото.