Трайчо Трайков: Аритметичната логика е парното да поевтинее с около 20%

Бившият енергиен министър посочи, че пари на клиентите ще се възстановят, макар и не чрез физическо връщане

Трайчо Трайков: Аритметичната логика е парното да поевтинее с около 20%

Реклама

Имахме класически случай на развален телефон с цената на парното. Когато прочетох заглавията, си помислих, че КЕВР е готова да повиши цените. Оказа се, че те са направили прогнози за по-дълъг период за цените на газа, които я се сбъднат, я не.

Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Цената на газа и парното

За „Лице в лице“ той коментира, че пари на клиентите ще се връщат, макар и не чрез физическо предаване, а чрез удържане на сметките. Според него това е очакван ход.  

Трайков беше категоричен, че всяко решение на регулатора ще бъде ръководено не от бъдещите прогнози, а от настоящата ситуация.

„Аритметичната логика е парното да поевтинее с около 20%. Предполагам, че първо, това не са окончателните решения. Те винаги са в полза на потребителя, отколкото се смята преди вземането на решението“, обясни той.

Държавни бензиностанции

Трайков подчерта, че държавата, посредством нейните инструменти, има няколко възможности за регулация на цените на горивата у нас.

„Комисията за защита на конкуренцията е направила поне 3 проучвания по темата и почти каза, че има картел. Ако беше направила тази очевидна констатация, щеше да има глоба до 10% от годишния оборот на компаниите нарушителки“, обясни той.

По думите му глобата първият път е щяла да бъде около 500 млн. лв., а ако не се коригира – още толкова вторият път.

Последни

Реклама