Управителят на НОИ за COVID добавката към пенсиите

Управителят на НОИ за COVID добавката към пенсиите

Реклама

„Близо 1 млн. пенсионери получиха по-малък доход, отколкото този, който те очакваха и им беше обещано от политиците“. Това заяви в „Лице в лице“ управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.      .

Той обясни, че объркването е дошло заради COVID добавките, които са били намалени и въпреки увеличените пенсии – доходът през януари е бил по-нисък от този през декември.

„COVID добавката се изплаща от миналата година лятото – беше 50 лв., после стана 120 лв. – сега 60 лв. Тя се изплаща в същия ден, в който и пенсиите, затова хората си мислят, че е към пенсиите им. Няма нито едно лице, на което пенсията да не е увеличена от 25 декември“, обясни Иванов. 

Управителят на НОИ уточни, че при някои пенсионери увеличението е под 60 лв. (разликата в добавката), затова са взели по-малко пари. 

„Грешка няма. Не трябва COVID добавката да се счита за част от пенсията. Тя е за подпомагане в COVID кризата. Хората може да са свикнали, но тя е отделна“, допълни той и уточни, че след края на пандемията тя ще бъде спряна. 

Иванов добави, че ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари заради решение на правителството. По думите му близо 250 хил. души са получили до 5 лв. разлика. Има лица и с по 20 лв., най-драстичната разлика е при хората, получаващи социална пенсия за старост.