Валентин Николов за спрения руски газ

Вижте разговора във видеото

Реклама

Европейската комисия (ЕК) е приела, че до края на годината, че ние трябва да намалим с две-трети доставките от „Газпром“ и ние трябва да се съобразим, каза в предаването „Лице в лице“ бившият изпълнителен директор на БАХ Валентин Николов.

„Това е категоричен факт и трябва да съобразим, и не се смесват нещата от гледна точка на това дали са „проруски“ или „русофобски“. Тук става дума за икономика“, допълни той.

 „Единствено Белгия има по-малко газ в хранилището си освен България. В „Чирен“ има 18 %. Всички останали страни имат по-голяма запълваемост, а някои дори над 80 %“, допълни той.

В този момент една частна фирма се е оказала по-подготвена от „Булгаргаз“, въпреки, че „Булгаргаз“ има лиценз за търговец с възможност да купува. Тази фирма е знаела, че газът ще спре и е резервирала капацитет, а „Булгаргаз не го е направил, изясни ситуацията бившия директор на БАХ.

Относно азербайджанския газ, който ние получаваме в момента, но не в пълни количества се прави екстремна ситуация на база на това, че договорите не могат да се изпълняват както преди и в гръцката точка в момента няма газ.

Вижте още в businessnovinite.bg