Вили Лилков: София трябва да има кмет, който да я разбира и познава, да има експертиза и да е политик

По думите му „Топлофикация-София“ се нуждае от сериозна модернизация в цялата мрежа

Вили Лилков: София трябва да има кмет, който да я разбира и познава, да има експертиза и да е политик

Реклама

„София трябва да има кмет, който да я разбира и познава, да има експертиза и да е политик. Софийският кмет е много важна политическа фигура и човек, който не е заемал политически позиции и не се е сблъсквал с политиката много трудно би управлявал такъв град. София не е място, на което някой ще се упражнява, защото преди няколко месеца се е сетил, че иска да е кмет“, каза в предаването „Лице в лице“ кандидатът за кмет на София Вили Лилков, издигнат от коалиция „Синя София“.

По думите му „Топлофикация-София“ се нуждае от сериозна модернизация в цялата мрежа – от производството, генерация, до преноса и събирането на парите.

„Последните години, в които тя имала положителен финансов резултат са 2012-2013 г. 10 години тя трупа загуби и вече надхвърлят 1,5 млрд. лв. Освен това, тя е поставена в клещи на държавата от гледна точка на определяне на цената на парното и доставките от „Булгаргаз“ и всичко това води до много проблеми. Оценката на американския консултант показва, че трябва да се инвестират около 860 млн. евро. Би трябвало държавата да помогне в този проблем, да си партнира с общината и да се започне една политика – от държавни субсидии за топлоенергия към държавни и общински инвестиции за когенерация, модернизация и сериозни капиталови ремонти“, посочи Лилков. 

Според него проблемите с канализацията и водоснабдяването в София могат да се решат. По думите му „Софийска вода“ трябва да представи амбициозна капиталова програма и бизнес план за следващите години. 

Участието на кандидатите за кметове и общински съветници в рамките на предизборната кампания за местните избори на 29 октомври в „Лице в лице“ е напълно безплатно и се провежда по регламент, изработен от bTV. 

Последни

Реклама