Влизането на държавата на пазара с горива е "изключително добра идея", според министър Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова - гост в "Лице в лице"

Реклама

Не трябва да има никакви притеснения от това, че държавата влиза на пазара на горивата. Това ще създаде по-голяма конкуренция, която ще бъде в интерес на потребителите и бизнеса.

Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й това е „изключително добра идея“ и реализацията й ще има само положителен ефект.

„Това, че държавата влиза на пазара на горивата няма нищо изненадващо. И съгласно българското, и съгласно европейското законодателство не може да има разделение и дискриминация между различните видове собствености“, коментира Петкова.

По думите й държавната собственост е точно толкова равнопоставена, колкото и частната, така че няма нищо притеснително и изненадващо в намеренията на държавата.

„Нека да видим, когато се появи още един участник на пазара, как това ще се отрази на всички останали. Обикновено се отразява благотворно, защото когато има по-голяма конкуренция, от това печелят само потребителите“, заяви Теменужка Петкова.

По отношение на това как по-ниските цени на природния газ ще се отразят върху крайния потребител, енергийният министър обясни, че хората трябва да са спокойни, че всичко, което е надплатено, ще бъде компенсирано със следващите сметки, които „Топлофикация“ и газоразпределителните дружества ще издадат.

„Процесът, който тече в момента, е свързан с изчисляването на цените осем месеца назад – от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Тоест всички сметки, които българските граждани са платили на „Топлофикация“ за този период, ще претърпят своята корекция, включително и за последната сметка за месец март“, поясни министър Петкова.