Законът за биологичното разнообразие: За спорните моменти и протестите на природозащитниците

Основният проблем на тези поправки е, че ще отложат с четири години режими и мерки, свързани с "Натура 2000", смята Тома Белев

Реклама

След екопротести от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят на второ четене промените в Закона за биологичното разнообразие.

Измененията бяха предложени от Обединените патриоти, още когато министър на екологията беше Нено Димов, и дават власт на екоминистерството да променя зоните от „Натура 2000“.

Днес отново природозащитниците излизат на протест срещу приетите вече на първо четене промени в Закона за биологичното разнообразие. Според участниците, природата така ще бъде законно унищожена. Те протестират и в защита на "Натура 2000" и срещу презастрояването на Черноморието. В студиото гостуват Тома Белев, сдружение "Зелени закони", Тодор Георгиев, секретар на Националната организация "Българско Черноморие" и Тони Димова, координатор. Те, заедно с НФСБ, са автори на тези промени. 

"Основният проблем на тези поправки е, че ще отложат с четири години режими и мерки, свързани с "Натура 2000", които трябваше да бъдат въведени още през 2014 г.", заяви Тома Белев. Той изтъкна, че поправките опитват да отложат целия процес и също така изключват научните данни от управлението на "Натура 2000".

"Демокрацията свършва там, където някой иска да вземе от тези, които искат да работят и да ги даде на тези, които не искат да работят" - с този цитат на Томас Джеферсън отговори Тодор Георгиев на упреците на събеседника си.

Той добави още: "Този закон, който съществуваше досега, е направен 2001 г., а 2000 г. стартира "Натура 2000", затова е "Натура 2000." По думите му сме едни от най-големите "бързаци" в Европа. "Законът, нашият, е правен по модел не на европейските директиви, а по модел на нацисткия закон на Хитлер и Гьоринг. Предоставил съм го. Има и нашия закон. Когато ги сложите един до друг, почти няма разлика", заяви Георгиев. 

По думите на Тома Белев именно, заради отлагането на режимите и мерките, собствениците на имоти в рамките на „Натура 2000“ не могат да получат обезщетения.

Според Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие“, съавтор на предложените от Обединените патриоти промени в закона, действащите в момента разпоредби ощетяват собствениците на имоти и те нямат никакви права.

„Основните права трябва да бъдат и на собствениците. Мерките трябва да са съобразени с икономическите, социалните и културните особености на региона. Това не съществува в момента. Никъде в Европа няма забрани“, обяви Георгиев.

Ние искаме да си управляваме нашите имоти, не природозащитниците да ги управляват, допълни той.