Помощ 112 - епизод 17 (2 част)

Момиче е нападнато в пробна на магазин от млад мъж, а по същото време изчезва и касата с парите

Реклама

Момиче е нападнато в пробна на магазин от млад мъж, а по същото време изчезва и касата с парите. Оказва се, че двамата са гаджета и правят инсценировки с цел дребни грабежи и повдигане на адреналина.
Главен полицай Евгени Василев и полицай Лилия Добрева се отзовават на сигнал от продавачка в столичен бутик, където отиват да спасят момиче, нападнато от младеж. Когато полицаите пристигат, продавачката вече е успяла да заключи младежа в тоалетната на обекта. Секунди по-късно продавачката установява, че жертвата е изчезнала, а заедно с нея касата с парите и портфейла й. Полицаите проверяват младежа, който пледира, че е несправедливо набеден, но намират у него снимка на момичето. Младежът накрая признава, че са гаджета, които са искали да извършат кражба. Опитва се да прикрие местонахождението на приятелката си, но съобщение от нея го издава. Полицаите откриват момичето, а заедно с нея оборота на магазина и портфейла на продавачката. Арестуват младежите.

Статистика: Над 90% от извършителите на кражби у нас са мъже. Най-често тези престъпления се извършват от хора на възраст между 18 и 24 години.
През 2018 г. за кражби и грабежи у нас са осъдени 1205 лица на възраст между 18 и 24 г. Тази възрастова категория се оказва водеща по брой осъдени за престъпления срещу собствеността.
Като причини за високия криминогенен риск в младежката група се посочват пристрастености, бедност, проблеми в семейството и не на последно място - скука.