Ники Кънчев: "Стани богат" се превърна в общонароден кастинг за търсене на умни хора

Новият сезон на играта стартира през февруари по bTV

Реклама

Ники Кънчев е една от легендите на българския телевизионен ефир, а през февруари се завръща като водещ на любимата игра за знания „Стани богат“ по bTV. „Мистър Стани богат“, както го наричат феновете на предаването, даде специално интервю за „24 часа“ преди старта на снимките за новия сезон на играта. За емоциите, смисъла на играта и стойността на знанието – вижте какво споделя той в следващите редове:

 

Навремето Любо Дилов беше казал, че за "Стани богат" на практика се готвиш цял живот. Важи ли и за вас, г-н Кънчев, след като направихте знаещите и играта популярни у нас? Вие я водихте в продължение на 13 години след старта й, а сега отново се връщате на същия стол.

О, да. Подготовката да си участник или водещ на това изумително шоу наистина е цял живот. То и затова Любо е прав - няма учебник по "Стани богат", няма конспект, не можеш да наизустиш предварително отговорите. Разбира се, преди "Стани богат" имаше класика като "Минута е много", но навремето наистина направихме нещо революционно - издигнахме знанието на един още по-висок пиедестал.

Винаги съм сравнявал и внушавал на телевизионната аудитория, че последните ни три въпроса са за почетната стълбичка на олимпийските игри - бронз, сребро и злато за най-знаещите хора в България. Така и стана на практика. Достигналите през годините до тези нива наистина ставаха национални герои и караха българите да се гордеят, че и по тези ширини се раждат умни, знаещи и анализиращи хора. Да не ви казвам, че след подобен участник телефонът ми звънеше упорито с молби от приятели въпросният участник да бъде взет от тях на работа. "Стани богат" се превърна в нещо като общонароден кастинг за търсене на умни хора.

Как посрещнахте поканата отново да водите "Стани богат"? И защо я приехте?

Пак ще започна с "Оооо". Беше доста неочаквана тази покана, честно да ви призная. Предаването си заживя свой живот, съвсем по правилата и на истинския живот, където доста хора се срещат и разделят - и като семейства, и като бизнес партньори, разделят се и дори близки приятели. Заслуга е на Мишо Билалов, екипа и продуцентите, че преведоха успешно шоуто и през БНТ, и сега в Би Ти Ви, което не е лека работа, и в момента аз се качвам на един много бърз експрес. Екипът е супер сработен, имаме уникални въпроси и дай боже знаещи участници. И все пак да не шикалкавя, а да ви отговоря защо се навих да се върна: звучи като на кино, но една нощ се събудих изпотен, защото съм доста лоялен човек и премислях нещата отвътре, и си отговорих на въпроса: "С какво искам да ме запомнят хората в тази страна?". И отговорът дойде от само себе си... Благодаря на Би Ти Ви за тази покана, ще се постарая да оправдая явно големите очаквания към мен.

Освен новия водещ ще има ли някакви промени в предаването?

Всичко в предаването е с дата 2024. Осветление, настроение, стил. Лично аз поканих още няколко от най-умните хора в България да пишат въпросите ни. Обсъждаме с Би Ти Ви и някои идеи в посока благотворителност. Отдавна мечтая да направим двучасово шоу абсолютно на живо в помощ на някое българско дете. А иначе едно от най-хубавите неща в "Стани богат" е, че с всеки играч предаването се променя, макар декорът да остава съшият. Всеки сядащ на стола срещу мен носи своя свят, своя ръчен багаж от знания, спомени и истории. За мен играчът в комбинация с въпроса е най-вълнуващото нещо. Заедно с него да намерим верния отговор, да споделим този адреналин, емоцията от преживяването. И едновременно с това да разкажем нещо ново на зрителя, да го обогатим, да се позабавляваме заедно. А всяко ново нещо, което човек научава, е богатство.

Защо толкова години тази игра не омръзва, а става все по-гледана?

О, това е въпрос наистина за 100 000 лева. Моето обяснение е, че "Стани богат" е „перпетуум мобиле“ на знанието, че самото значение на самото знание нараства все повече и повече. За да си добър лекар, IT специалист или разследващ полицай, трябва да си чел, учил, гледал, анализирал, придобивал специфични умения, които ще ти помогнат за по-добра реализация. А в наши дни по-добра реализация определено означава и по-добро заплащане. Не се сещам за по-силна мотивация. И за капак играта е като рентген, защото извън всичко друго играе и характерът на човека на стола срещу мен. Затова и еднакво можещи ГТ специалисти или футболисти на терена пред очите ни се реализират в живота по различен начин. Характерът е основният ни мотор.

Цялото интервю прочетете тук.