Ники Кънчев: Въпросите са душата на "Стани богат"

Новият стар водещ на легендарната игра за знания „Стани богат“ – Ники Кънчев даде специално интервю за в. „Стандарт“. В него любимецът на феновете на предаването разкрива как протича подготовката за новия сезон, който стартира този месец със специален благотворителен епизод на 17 февруари от 20 ч. по bTV.

Реклама

Г-н Кънчев, казвате, че "Стани богат" е кастинг за умни хора. След известно прекъсване Вие отново ще сте негов водещ. Бихте ли споделил как се подготвяте за ефир, при положение, че единствено у нас от държавите по света предаването се излъчва 5 дни в седмицата?

Подготовката ми включва поредица от срещи с всички по веригата "Стани богат": от продуцентите, до изпълнителните продуценти на терен, главен редактор, криейтив директор, сценаристи, екип "Въпроси", кастинг директори, режисьор, осветление, грим, стилисти.

"Стани богат" е мащабна продукция и вече повече от 20 години е на висотата на очакванията към нея. Хората си пускат телевизорите точно в 18 часа всеки делничен ден по 6ТВ и искат да видят качествени играчи и качествени въпроси. От мен се изисква да завъртам този водопад от емоции, да вкарвам допълнителна енергия в предаването, да коментирам решенията на играчите и да ги водя по пътя напред. Както и в живота обаче, понякога този път води нагоре, после рязко тръгва надолу, защото близнакът на възхода се казва падение, а братовчедът на успеха е поражението. В "Стани богат" има от всичко това. Предаването си е тип "изпит", няма какво да се лъжем, но пък много добре заплатен изпит. В същото време е и шоу, а и куиз, в които да говориш атрактивно, да разказваш истории около въпросите и да си знаещ , е много важно.

Ще разкажете ли как се работи със сценаристите на предаването?

"Стани богат" е уникално предаване, което винаги е на запис и в същото време винаги е на живо. Участникът сяда срещу мен и минава по своите въпроси. Тези въпроси аз предварително не ги знам. Камо ли техните отговори!!! Когато обаче въпросът излезе, аз виждам, дали знам отговора - просто защото го знам или играя с участника. Всичко е на живо, никога не мога да предвидя накъде ще тръгне играта и се налага да реагираме на момента, спрямо участника, неговото знание, колебание или незнание. Нямам сценарий за разиграванията, за пасовете към участника. На маркиран вече отговор, ми се подава съответното инфо, което аз, ако знам повече по въпроса, мога да допълня и разкрасявам или да акцентирам върху даден факт.

После идва следващият въпрос и така колелото на знанието се върти. Нямаме сценарий от рода на "сториборд": тук Кънчев казва това и това, тук играчът отговаря така или иначе...

Кои са новите лица в екипа?

Имаме няколко нови човека в екип "Въпроси". Там и без това нивото беше много високо и през годините въпросите, които са душата на играта ни, се превърнаха в еталон. И сега получих десетина съобщения от рода на: "Аууу, успех, пак вадя тетрадката и ще си записвам въпросите ви!". Голям комплимент е това, но и така трябва да бъде. Въпросите са душата на играта ни тяхната виталност и тяхната експертиза. От това колко са интересни питанията ни, от това се задвижва всичко останало. Лично мен хубав въпрос ме вдига на макс. И почти винаги тези "гросмайторски въпроси" вървят със своя код за разкриването на техния отговор. Тук никога не е само знание или незнание, а има и още нещо. Някакъв допълнителен житейски фактор.

Разбрах, че снимате усилено за новия сезон на предаването по bTV. Кога да очакваме старта? Бихте ли разкрил поне една новост в любимото предаване на поколения образовани българи?

Предаването започва съвсем скоро, на 19 февруари. А иначе новото съм аз, новото е всеки един участник, дошъл със своята история и мотивация. Нови са и въпросите, а всичко останало е класика, която явно не остарява никога.

Цялото интервю прочетете в новия брой на в. „Стандарт“.