99% от населението на Естония има електронни лични карти

В Естония хората обичат онлайн пространството. Спокойни са за личната си информация и вярват в дигитализацията

Реклама

В Естония хората обичат онлайн пространството. Спокойни са за личната си информация и вярват в дигитализацията. Има само две неща, които не могат да се случат онлайн в прибалтийската държава и това са сключването на брак и разводът и то заради правните въпроси.

„При нас няма бюрокрация, хартиена документация, имаме малката си лична карта, с нея можем да правим почти всичко, когато ползваме обществения транспорт например, в Талин той е безплатен. Можем и да контролираме кой преглежда лична ни информация, ние се чувстваме сигурни, че никой няма достъп до нея, ако ние не им позволим“, разказа естонката Теа Карен.

„Ако си болен, например, не винаги е необходимо да отидеш задължително на преглед, може да го направиш онлайн. Свързваме се с лекаря си, той издава болничен, ако лекарствата са изписвани преди може да се изпишат онлайн“, добави естонката Брит

„Имам доверие на системата тук. Правителството ни е прозрачно. Ние сме демократична държава и хората имат глас“, каза естонката Ан Сюлт.

99% от населението на Естония има електронни лични карти, които стават задължителни след 15-годишна възраст. Естонската лична карта е основният документ на всеки гражданин. Тя е ключът към електронното управление.