Адв. Михаил Екимджиев: Има аргументи да се твърди, че заповедите на здравния министър и Закона за извънредното положение са противоконституционни

Оставам с впечатление, че има непреодолими разминавания между тезите на Националния оперативен щаб и на изпълнителната власт, коментира още той

Реклама

Безпрецедентното извънредно положение, в което живеем от 13 март, не означава отмяна на върховенството на закона. България е правова държава, а не джунгла. 

"Оставам с впечатление, че има непреодолими разминавания между тезите на Националния оперативен щаб, който вероятно все още настоява да продължат ограниченията, и желанието на изпълнителната власт да разхлаби режима. Няма логика на 20 март, когато имахме по 20-30 нови случая, да имаше затягане на мерките, а сега, когато имаме 50 случая на денонощие, да се говори за разпускане",каза адвокат Михаил Екимджиев.

"Има аргументи да се твърди, че заповедите на здравния министър и Закона за извънредното положение са противоконституционни. Но това не означава, че ако срещу нарушителите бъдат образувани наказателни или административни производства, то противоконституционността на тези мерки ще бъде с магическа пръчка обявена за секунди. Съгласно член 355 от Наказателния кодекс ги грози наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 да 50 хиляди лева за такъв тип нарушения, например на пропускателния режим на областните градове", заяви Екимджиев.

Последни

Реклама