Акад. Николай Денков: Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември

По думите на министъра на образованието и наукат този срок е за децата от 1. до 4. клас, като по-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това

Акад. Николай Денков: Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември

Реклама

„Не виждам как децата ще се върнат в клас по-рано от 8 ноември“, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в „Тази събота“.

По думите му този срок е за децата от 1. до 4. клас, като по-големите ще могат да се върнат в класните стаи седмица след това.

„Децата ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата“, каза още Денков. Той припомни, че при тази заболеваемост е опасно децата да са в клас, защото те също се разболяват и боледуват тежко понякога.

„В момента 100 деца са с COVID-19 в болниците. Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но върху нас тежи всеки ден“, каза още Денков.

По-късно през деня предстои да бъдат отворени офертите за тестовете, с които ще тестват учениците.

„Докато не видим какво точно представляват самите тестове, няма да имаме точен алгоритъм кой ги прави и кога. Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни“, каза Денков.

Последни

Реклама