Андрей Новаков: В основата си ЕС трябва да произвежда законодателство, което е еднакво за всички

Според него страната ни е част от зеления преход през последните 10 г. – чрез закупуването на градски автобуси на метан, нови метро станции, високоскоростни ЖП линии, пречиствателни станции, саниране и други

Реклама

Парите, които ЕС отпуска чрез Фонда за справедлив преход са планирани за това икономиката по-лесно да поеме удара от намаляването на производства, които цапат околната среда и насърчаването на други. Това обаче не може да стане за 1 ден. Дори Германия допусна грешка да затвори прекалено бързо своите ТЕЦ и АЕЦ.

Това заяви евродепутатът и член на ЕНП Андрей Новаков.

Зеленият преход на Европа

Макар и все още да не е ясен точният ресурс, Фондът ще разполага с близо 1 трилион евро. За „Тази събота“ Новаков обясни, че това са пари, които са предвидени за икономиката и насърчаването на компаниите и фирмите да купуват енергоспестяващи машини и транспорт.

По думите му това не означава, че другите ще се преследват като престъпници.

Пакетът „Мобилност“

„В момента не е най-удачният момент да говорим за загуби и победи. Самият факт, че още говорим за пакета в сегашно, а не минало време, е успокоение, че сме си вършели работата от неговото представяне през 2017 г.“, обясни той.

Според него всеки път, когато негови колеги в европарламента се възползват от дадена ситуация, като тази с коронавируса, да прокарат „Мобилност“, губят все повече подкрепа.

Мониторингът на Брюксел

Новаков обясни, че постоянен мониторинг има за всички държави членки. Той обясни обаче, че специален механизъм, какъвто е имало за България досега, престава да функционира и заяви, че не вижда основание външният ни министър да подава оставка.